Onderzoek, behandeling en nazorg

Uw tandarts heeft u doorverwezen, omdat u ernstige tandvleesproblemen heeft of omdat u een implantaat nodig heeft. Hoe verloopt een behandeling bij onze praktijk?

Eerste bezoek

Röntgenfoto_gebit.jpg
 

Bij uw eerste bezoek maakt u kennis met uw behandelaar. Tijdens dit gesprek inventariseren we uw wensen, bespreken de verwijsbrief van uw tandarts en de gezondheidsvragenlijst die u vooraf heeft ingevuld.

 

Onderzoek tandproblemen

Daarna onderzoeken we rondom alle tanden en kiezen waar het tandvlees gezond is en waar het ontstoken is. Dat doen we met een speciaal meetinstrument, de pocketsonde. Meestal nemen we dan ook röntgenfoto’s. Daarmee bekijken we of er kaakbot verloren is gegaan door de tandvleesontsteking. En of er voldoende bot over is om een implantaat te plaatsen. Ook voor een implantaatbehandeling kan soms eerst een parodontale behandeling nodig zijn.

 

Behandelplan

Aan het einde van de afspraak bespreekt de behandelaar met u het voorstel voor een behandelplan voor de vastgestelde parodontitis of de plaatsing van een implantaat. Daarbij ontvangt u ook een begroting van de kosten. Een verslag met de onderzoeksgegevens en het behandelplan sturen wij naar de tandarts die u heeft doorverwezen.

Implantaat

Een behandelplan voor de plaatsing van een implantaat bevat bijvoorbeeld stappen voor botherstel. Dat kan nodig zijn als u reeds langer een tand mist. Ook parodontitis kan leiden tot kaakbotverlies.

Parodontitis

Het parodontitis-behandelplan is bedoeld om de tandvleesontstekingen te stoppen of te beperken. Dat kan variëren van instructies over mondhygiëne en reinigen van de ruimte tussen uw tandvlees en tanden (pockets) tot het trekken van tanden of kiezen.

Met een combinatie van goede mondhygiëne en een professionele gebitsreiniging, behandelen we de tandvleesontstekingen (parodontitis). Deze behandeling duurt meestal enkele maanden. Kaakbot dat verloren is gegaan door de parodontitis, komt helaas niet terug.

 

Behandeling

Herbeoordeling

 

Bij de herbeoordeling bekijken we opnieuw de conditie van het tandvlees. Ook controleren we hoe groot de ruimtes zijn tussen tandvlees en tanden. Als er nog ontstekingen zijn, kunnen we doorgaan met de professionele gebitsreiniging. Zijn de ruimtes tussen uw tandvlees en tanden erg diep en kunnen we daar onvoldoende bij om te reinigen, dan kan een chirurgische behandeling nodig zijn.

In sommige gevallen is een chirurgische behandeling nodig. Met een operatieve ingreep kunnen we bijvoorbeeld tandworteloppervlakten grondig reinigen en zo hardnekkige ontstekingen genezen. Ook kunnen we uw tandvlees mooi maken. Bijvoorbeeld als u last heeft van terugtrekkend tandvlees.

 

Chirurgische behandelingen

 

Tandvlees mooi maken

Door parodontitis en kaakbotverlies kan het tandvlees zich terugtrekken. De tandwortel wordt zichtbaar en uw tanden lijken daardoor langer. Ook kunt u last hebben van veel tandvlees, waardoor uw tanden korter lijken. Met verschillende behandelingen kunnen wij in veel gevallen uw tandvlees weer mooi maken.

Flap-operatie

Bij een flap-operatie wordt u plaatselijk verdoofd. De parodontoloog maakt het tandvlees los en schuift het opzij. De wortels van tanden en kiezen en het kaakbot zijn dan goed bereikbaar. Tandplak en tandsteen kunnen dan goed verwijderd worden. Na de reiniging wordt het tandvlees teruggeplaatst. Meestal is het tandvlees na een week genezen.

Implantaten plaatsen

shutterstock_742483420.jpg
 

Een implantaat (kunstwortel) plaatsen we onder plaatselijke verdoving. We gebruiken moderne 3D-en computergestuurde technieken om het implantaat zeer nauwkeurig in het kaakbot te plaatsen.

Het duurt ongeveer 2-3 maanden voordat een implantaat is vastgegroeid in uw onderkaak. Voor een implantaat in de bovenkaak moet u rekenen op 4-6 maanden. Met de LPRF-techniek kunnen we dit hechtingsproces versnellen.

Nadat het implantaat goed is gehecht aan uw kaakbot, kunnen we daarop nieuwe tanden plaatsen, zoals een kroon of een compleet vast gebit.

Nazorg

 

Parodontitis

Wij behandelen tandvleesontstekingen om uw tanden en kiezen te behouden. Een goede dagelijkse mondhygiëne heeft u zelf in de hand. Maar ook andere factoren zijn van invloed op de gezondheid van uw tandvlees. Denk aan roken, stress, diabetes, voeding en erfelijke aanleg.

Daarom adviseren wij de meeste patiënten elke 3 maanden een nazorg-afspraak te maken. Een regelmatige controle en professionele gebitsreiniging helpen uw tandvlees vrij te houden van ontstekingen. Bovendien draagt het voorkomen en behandelen van parodontitis bij aan uw algemene gezondheid.

 

Implantaten

Een of meerdere keren per jaar controleert de implantoloog de stabiliteit van het implantaat, de nieuwe tand(en), het tandvlees en de mondhygiëne. Ook rondom een implantaat kan een tandvleesontsteking ontstaan. Dat heet peri-implantitis. Regelmatige controle behoudt de levensduur van uw kostbare implantaat.