Ontstoken tandvlees genezen

Onze parodontologen werken samen met u aan de genezing van ontstoken tandvlees (parodontitis).
Dat doen we na een verwijzing van uw tandarts, mondhygiënist, huisarts, orthodontist of kaakchirurg. Ook kunt u bij ParoBreda terecht voor een Second Opinion.

 

Dagelijkse mondhygiëne

Genezing van tandvleesontstekingen begint met een goede dagelijkse mondhygiëne. Zo vermindert u tandplak. U krijgt duidelijke instructies en tips over de juiste manier van poetsen en welke hulpmiddelen u verder nodig heeft om uw gebit en tandvlees in goede conditie te houden.

Professionele gebitsreiniging

Vervolgens reinigen we uw gebit zowel boven als onder het tandvlees professioneel. Dat is nodig omdat door het tandplak de ruimte tussen uw tanden en het omliggende tandvlees dieper wordt. Met een tandenborstel of tandenstokers kunt u de tandplak en tandsteen in die ruimtes onvoldoende zelf verwijderen.

Tandvlees chirurgisch behandelen

Bij ernstige ontstekingen behandelt de parodontoloog uw tandvlees chirurgisch. Dieper liggende ontstekingen worden dan onder plaatselijke verdoving verwijderd.

 

Lees meer over ons onderzoek, de behandeling en nazorg van uw tandvlees.

Parodontitis herkennen

 

Ongeveer 1 op de 3 mensen boven de dertig jaar heeft een vorm van parodontitis. Omdat parodontitis ongemerkt en zonder pijn ontstaat, weten de meeste mensen niet dat ze er last van hebben.

 

Herkent u 1 of meer van deze klachten:

• Uw tandvlees bloedt als u uw tanden poetst;

• Uw tandvlees bloedt als u hard voedsel eet, zoals een appel;

• Uw tandvlees is gevoelig of pijnlijk als u uw tanden poetst;

• Uw tandvlees trekt terug; het lijkt alsof uw tanden langer worden;

• De stand van 1 of meer tanden verandert vanzelf;

• Tanden gaan los staan;

• U heeft last van een vieze smaak in uw mond;

• U heeft last hebt van een onaangename/slechte adem;

De kans is groot dat u tandvleesontsteking heeft. Bespreek deze klachten met uw tandarts of mondhygiënist en vraag om een doorverwijzing naar een tandvleesspecialist: de parodontoloog.

 

Wat is parodontitis en wat doet een parodontoloog.

Bekijk onderstaande video

 
 

Fasen in tandvleesontsteking

 

Fase 1: Gingivitis

Het eerste stadium van tandvleesontsteking heet gingivitis. Het wordt veroorzaakt door de bacteriën in het tandplak langs de rand van uw tandvlees.

Gingivitis.jpg

Fase 2: Parodontitis

Als u gingivitis niet tijdig laat behandelen, kan dit overgaan naar het tweede stadium van tandvleesontsteking: parodontitis. Bij parodontitis worden ook de vezels en het kaakbot aangetast.

Peri-implantitis

Ook rondom een implantaat kan uw tandvlees ontstoken raken. Dat noemen we
peri-implantitis.

Parodontitis bedreigt het fundament van uw gebit

 

Het tandvlees vormt het steunweefsel van uw tanden en kiezen. Als de tandvleesontsteking zich uitbreidt naar het kaakbot, gaat er kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren. Parodontitis bedreigt dus niet de tanden en kiezen zelf, maar het houvast van uw gebit. Als de ontsteking niet wordt behandeld, dan kan er zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan en tenslotte uitvallen. Het wordt dan ook ingewikkelder en misschien zelfs onmogelijk om een implantaat te plaatsen.

Wist u dat dat er een verband bestaat tussen tandvleesontstekingen en ernstige gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, suikerziekte en zelfs vroeggeboortes van baby’s. Onderzoek heeft dat uitgewezen.

Een goede mondgezondheid zorgt voor een betere kwaliteit van leven. Daar helpt ParoBreda u graag bij.

 

Risico op gezondheidsproblemen