Q & A

Tandvleesproblemen

 

Wat is een parodontoloog?

Een parodontoloog is een gespecialiseerde tandarts, die zich vooral bezighoudt met de diagnose en behandeling van ernstige tandvleesproblemen (parodontale aandoeningen) en met het plaatsen van implantaten.

In Nederland kan iedere tandarts zich parodontoloog noemen. Niet iedere tandarts mag de toevoeging dragen “erkend door de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie” (NVVP). De parodontologen van ParoBreda zijn erkend door de NVvP. Om dat te mogen, heeft een parodontoloog, naast het tandartsexamen en aantal jaren werkervaring als algemeen tandarts, een full-time studie van 3 jaar gevolgd op het gebied van tandvleesproblemen en implantaten.

Wat zijn kenmerken van tandvleesontsteking (parodontitis)?

Parodontitis brengt pas in een laat stadium echte klachten met zich mee. Meestal heeft u geen pijnklachten. Enkele kenmerken zijn:

• Uw tandvlees bloedt, ondanks het feit dat u denkt goed te poetsen.

• Uw tandvlees is rood, ernstig gezwollen of gevoelig.

• Uw tandvlees trekt terug.

• U heeft last van een slechte adem.

Als de tandvleesontsteking in een vergevorderd stadium is, kunnen daar de volgende kenmerken bij komen:

• Er komt pus/ontstekingsvocht uit uw tandvlees of de ruimten tussen uw tandvlees en tanden (pockets).

• Uw tanden of kiezen gaan los staan.

• U heeft het gevoel dat uw tanden anders gaan staan / positieverandering.

Hoe ontstaat tandvleesontsteking (parondontitis)?

Bacteriën veroorzaken in eerste instantie een ontsteking in de tandvleesrand. Dat heet gingivitis. Die bacteriën zitten in tandplak. Als u tandplak onvoldoende verwijdert, dan verkalkt het tot tandsteen dat stevig vastzit aan de tanden en kiezen. Hierop vormt zich dan weer een nieuw laagje plak enzovoorts.

De tandvleesontsteking kan zich dan uitbreiden naar het kaakbot rondom de tanden en kiezen. Het tandvlees laat daardoor los van de tanden en kiezen. Zo ontstaat er ruimte (de pocket) tussen het tandvlees en de tanden en kiezen. Daar kan zich ook tandplak vormen. Door de tandplak in de pocket verplaatst de ontsteking zich nog verder in de diepte. De vezels gaan door de ontsteking kapot en het kaakbot wordt afgebroken. Hierdoor worden de pockets dieper. In de verdiepte pockets verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen. Deze voortschrijdende ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot heet parodontitis.

Wat zijn de gevolgen van parondontitis?

Als er eenmaal kaakbot is afgebroken door tandvleesontstekingen, dan kan zich dat niet meer herstellen. Uiteindelijk kan er zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan en tenslotte uitvallen.

Doordat bij terugtrekkend tandvlees de wortels gedeeltelijk bloot komen te liggen, kunnen de tanden en kiezen erg gevoelig zijn bij het poetsen, warme, koude, zoete of zure dranken en spijzen. Ook kan ver teruggetrokken tandvlees een minder mooi gezicht zijn.

Tot slot is parodontitis van invloed op uw algehele gezondheid. Bacteriën uit de mondholte verspreiden zich via de bloedbaan door het lichaam en vergroten zo de kans op hart- en vaatklachten, reuma en longontsteking. De laatste jaren doen wetenschappers veel onderzoek naar de invloed van parodontitis op de algehele gezondheid. Gezond tandvlees draagt bij aan een gezonder lichaam.

Bestaan er risicofactoren om parodontitis te krijgen?

Er zijn enkele situaties bekend waarin u meer risico loopt om ernstige tandvleesontsteking te krijgen:

• Als u zwanger wilt worden en uw tandvlees niet in optimale conditie is.

De helft van de zwangere vrouwen heeft last van zwangerschapsgingivitis en daarmee een risico op parodontitis. Zwangere vrouwen met parodontitis hebben een zeven maal grotere kans op een baby die te vroeg geboren wordt met een te licht geboortegewicht. Vrouwen die voor de zwangerschap een goede (mond)gezondheid hadden en geen tandvleesontsteking, hebben hier minder kans op.

• Als er in uw familie (veel) parodontitis voorkomt.

De agressieve vorm van parodontitis is erfelijk. Deze vorm begint vaak al voor het 30e levensjaar. Laat u deze parodontitis niet goed behandelen, dan kan deze uiterst snel en ernstig verlopen.

• Als u een hartinfarct heeft gehad of diabetes of osteoporose heeft.

Uit recent onderzoek blijkt dat parodontale aandoeningen met deze ziektes in verband kunnen worden gebracht. De bacteriën, die parodontitis veroorzaken, kunnen in de bloedbaan komen en een gevaar vormen voor de rest van het lichaam.

• Als u rookt.

Door nicotine vernauwen de bloedvaatjes in het tandvlees. De bloedcellen die een ontsteking bestrijden, kunnen de aangetaste plek minder goed bereiken. Om diezelfde reden, bloedt het tandvlees bij rokers meestal minder. Parodontitis wordt daardoor minder snel ontdekt.

Implantaten

 

Wat is een implantoloog?

Implantologen zijn gespecialiseerd in het plaatsen van kunstwortels (implantaten) in de kaak. Implantaten groeien vast in het kaakbot en vormen zo een nieuwe basis voor een kroon, brug, of een vast gebit. Een erkend implantoloog is een tandarts of kaakchirurg die zich aantoonbaar heeft gespecialiseerd op het gebied van implantaten. Ze worden aangeduid als tandarts-implantoloog NVOI of MKA-chirurg-implantoloog NVOI.

Wanneer heb ik een implantoloog nodig?

• Als u door een ongeluk een voortand dreigt te verliezen;

• U ontbrekende tanden en kiezen met een vaste voorziening wilt vervangen;

• U vrijliggende gevoelige tandhalzen weer met tandvlees bedekt wilt hebben om de gevoeligheid te verminderen en de esthetiek van het gebit te verbeteren.

Is het altijd mogelijk om een implantaat te plaatsen?

In de meeste gevallen is het wel, maar er zijn enkele situaties waarin het niet of niet direct mogelijk is;

• Als u onvoldoende kaakbot heeft. U kunt dan eerst kaakbot laten opbouwen, zodat het implantaat voldoende houvast heeft;

• Als u jonger dan 20 jaar bent, omdat uw gebit dan nog niet is volgroeid;

• Als u ernstige gezondheidsklachten heeft, zoals recente bestraling van uw hoofd en halsgebied of onjuist ingestelde bloedsuikerspiegel ten gevolge van diabetes.

• Als u ontstoken tandvlees heeft. U moet dan eerst de parodontitis laten behandelen.

Is het pijnlijk om een implantaat te laten plaatsen?

De behandeling zelf is pijnloos. Deze gebeurt onder plaatselijke verdoving. U kunt wel last hebben van napijn. Daarvoor kunt u pijnstillers krijgen.

Hoe lang gaat een implantaat mee?

Wij gebruiken alleen eerste klas-implantaten. Deze gaan tientallen jaren mee. Implantaten zijn niet anders dan uw eigen tanden als het gaat om de levensduur. Uw algehele gezondheid, uw mondgezondheid en uw levensstijl spelen een belangrijke rol bij hoe lang ze mee gaan.

Praktijk

 

Hoe kan ik mijn afspraak wijzigen?

U kunt uw afspraak alleen telefonisch wijzigen: 076 - 520 47 67. Dit kan tot uiterlijk 48 uur voor de afspraak. Wijzigt u voor aanvang van de afspraak later, dan brengen wij deze in rekening.

Ik heb een vraag over mijn factuur?

Wij hebben onze facturering uitbesteed aan Infomedics. Bekijk op hun website de meestgestelde vragen over de factuur. Of neem contact op met de servicedesk van Infomedics: 036 – 20 31 900

Ik heb geen verwijsbrief. Kan ik dan toch een afspraak maken?

U kunt een afspraak maken voor een zogenaamde “second opinion”. Bijvoorbeeld als u twijfelt over de conditie van uw tandvlees of een advies wilt over uitgebreide tandheelkundige behandelingen met of zonder implantaten.

Ik ben ontevreden over de behandeling. Wat nu?

Een goed gesprek kan veel misverstanden voorkomen. En wij kunnen daar weer van leren. Als een gesprek niet leidt tot een oplossing, kunt u contact opnemen met het Tandheelkundig Informatie Punt (TIP). Het TIP geeft onafhankelijke informatie en denkt met u mee wanneer u ontevreden bent. Komt u er dan nog niet uit, dan kunt u een klacht indienen via de klachtenservice van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT).